Zaczynając pracę w nowym miejscu, chcemy wiedzieć, jak dokładnie wygląda dzień pracy i co należy do naszych głównych obowiązków. Tym tekstem chcemy przybliżyć wszystkim zainteresowanym, jak wygląda praca w gospodarstwie za granicą.
Praca przy krowach
Dzień zaczyna się dosyć wcześnie, bo ok. 4/5 rano. W zależności od systemu praca trwa 10 godzin ciągiem (z dwiema przerwami, 30 min. każda) lub dwa razy po pięć godzin. W tym drugim przypadku pierwsza część pracy odbywa się rano, a druga w godzinach popołudniowych.
Pracownik zatrudniony przy dojeniu odpowiada za przygotowanie dojarni – włącza wszystkie urządzenia i chłodzenie w zbiorniku na mleko. Po zagonieniu krów zaczyna dojenie.
Po wykonanej pracy należy dokładnie posprzątać dojarnię – wszystko umyć szlauchem, wyłączyć wszystkie urządzenia i sprawdzić stan filtrów.
Osoby pracujące przy zaganianiu krów zajmują się głównie obrządkiem i obsługą maszyn. Do ich obowiązków należy przyprowadzenie krów do dojarni, sprzątanie boksów, karmienie cielaków, a także przygotowanie paszy i wyścielenia.
Praca przy trzodzie chlewnej
Tutaj również dzień pracy zaczyna się wczesnym rankiem i trwa 10 godzin ciągiem (w trakcie dnia są dwie 30-minutowe przerwy). Zakres obowiązków zależy od dokładnego miejsca pracy, ponieważ każdy zakład specjalizuje się w trochę innej dziedzinie – tuczenie, produkcja prosięta, obrządek macior.
W zakładach zajmujących się tuczeniem nasi pracownicy pomagają przy sprzątaniu i załadunkach. Jest to prosta praca i mało wymagająca fizyczna. Przy produkcji prosiąt zazwyczaj pracują kobiety i pomagają przy odbieraniu porodów. Zajmowanie się większymi zwierzętami polega głównie na doglądaniu i szczepieniach.